Hyppykurssit

Miten pääsen hyppäämään laskuvarjolla ihan itse?

Laskuvarjohyppyura alkaa muutaman illan mittaisella alkeiskurssilla, joka huipentuu ensimmäiseen laskuvarjohyppyyn kurssin päätteeksi. Laskuvarjohyppäämisestä saa hienon harrastuksen vuosiksi eteenpäin. Oppilaana etenet yksinkertaisesta pakkolaukaisuhypystä vaativampiin suorituksiin, kuten käännöksiin, voltteihin ja ryhmähyppyihin muiden hyppääjien kanssa. Oppilashyppyjen jälkeen voit hakea ilmailuliitolta itsenäisen laskuvarjohyppääjän lisenssiä.

Turussa koulutetaan oppilaita Suomen Ilmailuliiton laatimien koulutusohjelmien ja -ohjeiden mukaisesti. Koulutusmuotona on PL eli pakkolaukaisukurssi. Jos etsit NOVA-kurssia, emme valitettavasti tarjoa niitä kaudella 2021. Lue silti eteenpäin!

Pakkolaukaisukurssi

PL-kurssi alkaa arki-iltaisin järjestettävällä teoriaosuudella. Teoriaa opiskellaan kolmena-neljänä päivänä ja kurssilla painotetaan lisäksi käytännön harjoituksia mm. varjon ohjaamisen, laskeutumisen ja varavarjon käytön osalta. Kurssin lopussa suoritetaan teoriakoe ja kokeen hyväksytysti suorittamalla saat luvan hypätä ensimmäisen itsenäisen laskuvarjohypyn. Tandemia ei siis hypätä, vaan pääset heti hyppäämään yksin! Kurssi huipentuu lauantaina, jolloin sinulle myönnetään alkeisoppilaan kelpoisuus ja pääset ensimmäiselle hypylle. Mukanasi lentokoneeseen tulee hyppymestari ja kolme kurssikaveria. Koneella noustaan kilometrin korkeuteen ja kun hyppylupa saadaan, kaikki hyppäävät vuorollaan ja maassa tähystävä radiokouluttaja antaa sinulle ohjeita radion välityksellä, jotta löydät varmasti laskeutumisalueelle. Ensimmäisen hypyn tunnetta ei voita mikään.

Kurssin jälkeen

Kurssin jälkeen hyppyura jatkuu alkeisoppilaana. Voit saapua kerholle milloin vain ja hypätä juuri niin paljon kuin sinulle sopii. Alkeiskoulutuksessa opetellaan perusteet. Ohjelmassa on ensin kuusi pakkolaukaisuhyppyä, joista kolmella viimeisellä harjoitellaan varjon avaamista harjoituskahvalla, mutta pakkolaukaisuhihna on kuitenkin edelleen mukana. Kun varjon avaaminen sujuu, pääset hyppäämään ensimmäisen itseaukaisuhypyn, jossa vapaata pudotusta kertyy kolme sekuntia. Tämän jälkeen hypätään 5 ja 10 sekunnin vapaapudotushypyt. Kymmenen sekunnin kohdalla vauhti on jo kiihtynyt täyteen vapaapudotusnopeuteen, eli noin 200 kilometriin tunnissa. Jokaisen oppilaan kannattaa jatkaa suorituksia ainakin tähän hyppyyn asti, jotta pääsee kokemaan vapaan pudotuksen sanoinkuvaamattoman elämyksen! Alkeiskoulutuksen päätteeksi osaat lähteä lentkoneesta suorassa ja pysyä suorassa varjon avaamiseen asti. Tämän jälkeen saat eteesi uuden teoriakokeen ja siirryt kohti peruskoulutusta.

Peruskoulutuksessa pääset harjoittelemaan itsenäistä hyppäämistä. Koulutusvaihe alkaa erilaisilla uloshyppytyyleillä ja suoritusten yhteydessä harjoitellaan myös oikeain hyppypaikan löytämistä koneen ovella. Uloshyppytyylien jälkeen siirrytään jo korkeammalle, eli kolmeen kilometriin asti ja harjoitellaan vapaan pudotuksen perustaitoja. Näihin kuuluu kääntyminen, liikkuminen ja eri asennot, kuten selällään lentäminen ja volttien tekeminen. Vapaa pudotus ei oikeastaan ole putoamista, vaan lentämistä. Peruskoulutuksen jälkeen suoritetaan taas uusi teoriakoe, jonka jälkeen alkaa jatkokoulutusvaihe.

Jatkokoulutuksessa olet itsenäinen oppilas. Itsenäinen oppilas osaa toimia koneessa yksin ja hän tuntee varusteensa, eli kouluttajan ei tarvitse olla aina mukana. Kouluttaja kuitenkin tarkastaa varusteesi ennen lentokoneelle menoa ja hän valvoo suoritusta maasta käsin. Jatkokoulutukseen kuuluu pääsiassa ryhmähyppäämistä, eli erilaisten kuvioiden tekemistä taivaalla yhdessä kouluttajan kanssa, mutta mukaan mahtuu myös vapaavalintaisia suorituksia.

Jatkokoulutuksen viimeisenä suorituksena on kaikkein vaativin hyppy, koehyppy. Koehypyllä astut täysin itsenäisen hyppääjän rooliin. Suunnittelet hypyn, ohjeistat kouluttajaa ja muita koneessa olevia hyppääjiä. Kouluttaja valvoo suorituksen. Onnistuneen koehypyn jälkeen saat hakea ilmailuliitolta itsenäisen laskuvarjohyppääjän lisenssin, joka oikeuttaa hyppäämään itsenäisti Suomessa ja muualla maailmassa. Oletko valmis haasteeseen? Tule ottamaan selvää! Maailman parhaan harrastuksen pääset aloittamaan kurssi-ilmoittautumisen kautta.

Kysymyksiä ja vastauksia

Onko hyppääminen vaarallista?

Olisi väärin sanoa suoraan, että hyppääminen on vaarallista. Toisaalta ilmailuun liittyy aina tiettyjä riskejä. Yleisimmät vammat ovat nilkan tai ranteen nyrjähdyksiä, jos laskeutumisen jälkeen kaatuu. Varjolla opetellaan kuitenkin laskeutumaan erittäin pehmeästi. Riskejä minimoidaan hyvällä koulutuksella, mutta myös teknisillä apuvälineillä. Kokeneillakin hyppääjillä on mukanaan automaattilaukaisin, joka avaa varavarjon automaattisesti, jos hyppääjä ei avaa varjoaan itse. Alkeiskoulutuksessa hyppääjillä on radiovastaanotin mukana, jolloin oppilas saa ohjeita myös hypyn aikana.

Entä jos varjo ei aukea?

Varjo aukeaa, sillä niitä on kehitetty lajiin sopiviksi jo kymmeniä vuosia. Kaikilla hyppääjillä on mukanaan varavarjo, jota tarvitaan tilastollisesti noin yhdellä hypyllä tuhannesta. Tätä tilastoa vääristää lisäksi erittäin kokeneet hyppääjät, jotka hyppäävät pienillä ja nopeilla varjoilla, joiden kanssa varavarjoa tarvitsee suhteellisesti enemmän.

Entä jos varavarjo ei aukea?

Varavarjo on ammattilaisen pakkaama pelastusväline. Siinä missä hyppääjät pakkaavat oman varjonsa, varavarjo huolletaan ja pakataan aina ammattilaisella ja niiden toimintavarmuus on vielä suurempi kuin päävarjoilla. Tilanne, jossa hyppääjällä ei ole mitään kangasta päänsä päällä maan lähestyessä, ei oikein ole mahdollista.

Tarvitsenko omat varusteet?

Et. Ohuet hanskat, kuten työhanskat kannattaa olla omasta takaa. Myös hyvät kengät, kuten lenkkarit pitää tuoda itse. Kaikki muut hyppäämisessä käytettävät varusteet ovat käytössäsi oppilashyppyjen ajan. Omat varusteet tulevat ajankohtaisiksi vasta itsenäisellä hyppääjällä.

Kuinka kauan oppilaana hypätään?

Oppilaan tulee suorittaa koulutusohjelman mukaiset 31 suoritusta, eli hyppyjä kertyy oppilaana vähintään 31. Monet suoritukset ovat vaativia ja joskus samaa suoritusta harjoitellaan useammalla hypyllä. 31-50 hyppyä on tyypillinen määrä oppilashyppyjä lisenssin saamiseksi.

Kuinka nopeasti oppilashypyt voi hypätä?

Kaikki riippuu säästä ja kouluttajien määrästä, mutta tietenkin myös siitä, paljonko olet valmis odottelemaan hyppykerholla. Varsinkin alussa kerholla vietty aika jokaista hyppyä kohden on melko pitkä. Edistyneempi oppilas voi hyvällä säällä hypätä jopa 3-4 hyppyä yhden päivänä aikana. Viime vuosina nopeimmat oppilaat ovat hypänneet lisenssin parissa kuukaudessa.

Kuka saa hypätä?

Kurssille osallistuvan tulee olla 15 vuotta täyttänyt (alle 18-vuotiaat vanhempien kirjallisella suostumuksella).
Yli 60-vuotiailta vaaditaan lääkärintodistus normaalista terveydestä.

Painan yli 100 kg, onko se ongelma?

Valitettavasti on. Painon pitää olla alle 100 kg oppilasvarjojen valmistajien määräyksistä johtuen.

Terveydentilani ei ole täysin normaali, onko se este?

Tutustu etukäteen TERVEYDENTILAVAATIMUKSIIN. Jos jokin kohta epäilyttää, voit olla yhteydessä kerhoon ennen kurssille osallistumista. Kouluttajatkaan eivät kuitenkaan ole lääketieteen ammattilaisia, eli luultavasti ohjaamme suoraa asiantuntevalle lääkärille.

Hyvä, miten ilmoittaudun?

Ilmoittautuminen tapahtuu ilmoittautumislomakkeen kautta. Jos haluat kysyä lisätietoja, sekin onnistuu lomakkeen kautta. Nähdään kerholla!